Dit zijn de drie maatschappelijke kansen richting 2033 van esports, gaming en gamification

Voor SportknowhowXL, het grootste informatieplatform voor de zakelijke sportmarkt, schreef An een column over hoe esports, gaming en gamification er over tien jaar uit ziet:

Het meest opvallende esportsnieuws van de afgelopen tijd: het Europees Parlement erkent de waarde van de esports- en videogame-industrie. Eindelijk krijgt de sector de waardering vanuit de Europese Unie waar al zo lang naar gehunkerd wordt. Het betekent groot nieuws voor de Europese esports- en videogame-industrie.

Maar als we inzoomen op ons kikkerlandje: hoe ziet esports, het competitief spelen van videogames, er over tien jaar in Nederland uit?

Bekijk je esports in een internationaal perspectief, dan constateer je dat de Nederlandse esportsontwikkelingen achterlopen op de rest van Europa. Esports is verder ontwikkeld in Europese toplanden als Duitsland, Engeland en Zweden. Om maar te zwijgen over Brazilië, Korea en de Verenigde Staten. De populariteit van esports in deze landen kun je vergelijken met de populariteit van voetbal in Nederland.

Waar echte esportstitels als League of Legends, Counterstrike en Valorant groot zijn buiten Nederland, is de ‘hardcore’ esportsscene in Nederland nauwelijks zichtbaar. In tegendeel: in Nederland wordt veel FIFA gespeeld, een game die door velen in de community niet erkend wordt als esports. FIFA is vooral een spel voor de ‘gezelligheidsgamer’, ofwel de casual gamer. Tegelijkertijd is FIFA wel de enige game met een professionele competitie in ons land. Onze eDivisie, een gamecompetitie gelieerd aan de Eredivisie, wordt wekelijks uitgezonden op Youtube, Twitch en ESPN.

Esports, gaming en gamification

Esports staat in Nederland in de kinderschoenen. Esports wordt in Nederland vaak op één hoop gegooid met gaming en gamification. De interpretatie binnen de toegenomen esportsopleidingen, de statuten van de recent opgerichte Branchevereninging Esports Nederland (BEN) en het feit dat overheidsinvesteringen in esports pas gerechtvaardigd worden als esports een beweegcomponent bezit, bevestigen dat beeld. Esports is een containerbegrip geworden. Een probleem? Niet per se. Totdat esports zichzelf heeft bewezen als opzichzelfstaand waardevol in zowel de geesten van beslissers als in het aantal Nederlandse esportskijkers, bieden gaming en gamification genoeg kansen. In dit artikel richt ik mij daarom op de drie meest revolutionaire maatschappelijke toepassingen van esports, gaming en gamification voor 2033.

Binden en behouden van leden door sportclubs

Sportclubs hebben de uitdaging leden te binden en te behouden. Ik zie een toekomst waarbij leden van de club niet alleen wedstrijden op het veld tegen elkaar spelen, maar ook wedstrijden tegen elkaar spelen op de PlayStation. Iedereen die sportief buiten de boot valt kan de ster van het esportsteam worden. De binding tussen club en leden verbetert en verenigingen geven jongeren een extra reden lid te worden.

Dergelijke initiatieven ontstaan inmiddels bij verschillende clubs, de KNVB rolt haar esportsplatform uit en marktpartijen ontdekken de kansen. In de ideale toekomst bestaat het gamelidmaatschap waardoor een nieuw verdienmodel voor de club ontstaan en meer gamers in contact komen met fysieke sport. Dit beeld zal staan of vallen met de waarde die de club als fysieke ontmoetingsplek kan bieden – het concurreert immers met Netflix, gaming en andere vrijetijdsbestedingen.

Het gamificeren van sport

Voor de Olympische Spelen in Tokyo besloot het IOC de allereerste Olympic Virtual Series te organiseren. IOC President Thomas Bach zei: “De Olympic Virtual Series is een nieuwe, unieke olympische digitale ervaring die de directe betrokkenheid bij een nieuw publiek op het gebied van virtuele sporten wil laten groeien.” Spellen die onderdeel uitmaakten van de Olympic Virtual Games waren eBaseball (basketball), Zwift (wielrennen), World Rowing (roeien), World Sailing (zeilen) en Gran Turismo (autosport). De keuze is duidelijk: gekozen werd voor games met een directe link met één van de sporten. De komende jaren zal dit niet anders zijn. Bestaande sporten worden gegamificeerd waarvan de game Zwift een uitstekend voorbeeld is. Terwijl je jezelf onderdeel ziet zijn van een peloton dat de Mont Ventoux beklimt, werk je je op je eigen racefiets die verbonden is aan het scherm in het zweet.

 

Het inzetten van sportgames biedt kansen voor gemeenten. Wie wil mensen nu niet laten bewegen zonder dat ze het als zwaar ervaren? Gegeven deze trend, verwacht ik richting 2033 meer sporten en ontwikkelaars die de handen ineen slaan sporten te gamificeren. Het is alleen de vraag of dit ook de marktbehoefte is. Action games, shooters en rpg’s zijn nog steeds de meest populaire gamegenres. Het is daarmee een kwestie van tijd totdat het IOC moet buigen en games zal moeten toelaten die geen directe link hebben met sport om de jonge generatie te blijven boeien.

De wereld van mogelijkheden in VR en AR

Virtual reality (VR) en augmented reality (AR) – vaak onderdeel gemaakt van esports, gaming en gamification – spelen een steeds grotere rol bij het tackelen van maatschappelijke uitdagingen. Ze hebben ieder hun charme: bij VR ga je op in een compleet andere belevingswereld, bij AR zie je allerlei virtuele voorwerpen geprojecteerd op de werkelijkheid. Maar goed, de 2033 versie van jou kan je hier alles over vertellen.

Over tien jaar zie jij namelijk senioren de tijd van hun leven hebben: ze wandelen virtueel vanuit hun (rol)stoel door de mooiste steden en gebieden van de wereld. Daarnaast vier jij feest als Oranje het WK in 2034 wint, want we kunnen eindelijk oefenen op penalties. Door VR simuleren we de enorme druk van een kolkend stadion. Ook niet onbelangrijk: je ziet dat de inmiddels gepensioneerde Louis van Gaal in de media claimt dat dit idee uit zijn koker komt maar jij weet wel beter, toch?

In 2033 maken we ons geen zorgen meer over de beweegrichtlijnen voor de jeugd, want buitenspelen is leuker dan ooit. Openbare speeltuinen transformeren door de nieuwste AR technologie in levensechte jungles waarbij je de versleten glijbaan ziet veranderen in een olifantenslurf en dat terwijl de grond écht lava is. Wat ik me wel afvraag: wordt de fantasie hiermee beperkt of juist vergroot?

Esports als bewezen concept

Wat ik stiekem hoop als belangrijkste trend is dat de waarde van esports in 2033 eindelijk wordt onderkend. Want of je het leuk vindt of niet: jongeren gamen. Gelukkig beseffen steeds meer non-profit maar zeker ook profitorganisaties dat ze iets met gaming moeten doen. Het is simpel: je moet zijn waar je doelgroep zich bevindt. Gaming is het platform om in de taal van deze doelgroep te spreken. Ik verwacht dat deze realisatie katalyseert omdat beslissers de impact van gaming nu ook ervaren bij hun opgroeiende kinderen. Ik hoop dat het stigma rondom esports en gaming is doorbroken en dat we gaming vooral voor maatschappelijke doelen blijven inzetten. Het is uiteindelijk een kwestie van tijd: Maar blijf tot die tijd vooral esporten, gamen en gamificeren!

organiseer zelf een esports, gaming of gamification event

Wil jij ook iets doen met een game event, zoals bijvoorbeeld een FIFA toernooi organiseren? Klik hieronder om in contact te komen of klik voor meer informatie over een FIFA toernooi van WePlay Esports.

Of wil je liever een race simulator huren of een Fortnite toernooi organiseren? Alles is mogelijk!

Deel dit bericht:

onze nieuwsbrief

Ontvang updates over de industrie en weplay esports

Meer nieuws