Esports bij de gemeente

Ontmoet, activeer en inspireer jongeren door gamen en bewegen met elkaar te combineren. En bijvoorbeeld met de inzet van rolmodellen en influencers.

Bereik jongeren

Het is vaak lastig jongeren te bereiken. Jongeren gamen, of je het wil of niet. Al geldt dat niet voor iedereen: sommige jongeren willen gamen, maar hun situatie laat dat niet toe. Daarnaast is de sportparticipatie van jongeren laag. Hoe kunnen we gamen in zetten om gemeentelijke uitdagingen te overwinnen?

Haal je doelstelling

We zetten esports in om jongeren te bereiken en doelstellingen vanuit de gemeente te behalen. Dat doen we bijvoorbeeld door game events met skillgames te organiseren (eenmalig of structureel) zodat we in gesprek kunnen gaan met jongeren. Jongeren gamen én bewegen.

We delen graag een aantal denkrichtingen, waar je misschien nooit aan gedacht hebt…

  1. Gebruik gamen als manier om te bereiken, te ontmoeten en te verbinden.
  2. Gamificeer sport in de openbare ruimte en laat mensen bewegen in hun eigen belevingswereld.
  3. Moedig gezond en verantwoord gedrag aan met voorlichting door rolmodellen.

Denk richtingen

1. Gebruik gamen als manier om te bereiken, te ontmoeten en te verbinden.

Vóór corona was het voor gemeenten al een uitdaging om met jongeren in contact te komen en te blijven. Jongeren voelen zich vaak niet gezien of gehoord door besluitvormers.

Door nu te investeren in jongerenparticipatie wordt de basis gelegd voor een structurele relatie tussen jongeren en besluitvormers in de toekomst.

We ontwikkelen een programma dat gaming en esports bijvoorbeeld gebruikt om:

  • Jongeren bij elkaar te brengen. Gaming heeft de kracht om te verenigen en haalt jongeren uit een sociaal isolement. 
  • Een structurele dialoog te creëren tussen jongeren en beleidsmakers. Door jongeren op een leuke manier te bereiken, kun je in contact komen met een lastig bereikbare doelgroep.
  • Eenzaamheid tegen te gaan. Wat als samenkomen fysiek niet mogelijk is? We kunnen jongeren altijd online samenbrengen, bijvoorbeeld door een online Fortnite of FIFA toernooi te organiseren.
  • Jongeren in beweging te brengen door een FIFA Skill Game event.
 

Benieuwd naar andere denkrichtingen?

Sport en spel

Tijdens het vuurwerkverbod organiseerden we voor het tweede jaar op rij een meerdaags online Fortnitetoernooi. Dit was wederom een schot in de roos: met een leuke livestream en veel actieve deelnemers boden we een mooi alternatief voor onze jonge bewoners. En als kers op de taart: we ontvingen een leuke aftermovie van het evenement als dank voor de fijne samenwerking.