FIFA VS PES

FIFA en Pro Evolution Soccer (PES) zijn de twee grootste namen op gebied van voetbalgames. Maar van een evenwichtige strijd kunnen we al een tijd niet meer spreken. De cijfers liegen er niet om: in 2019 verkocht FIFA maar liefst 12 miljoen exemplaren, terwijl PES niet verder kwam dan een half miljoen verkochte games. Het is daarom niet gek dat wij altijd een FIFA toernooi organiseren, in plaats van PES. In 2008 was het verschil op basis van verkoopresultaten minimaal. Waar heeft PES in de afgelopen jaren de boot gemist?

Uit bovenstaande grafiek zien we dat het kantelpunt ligt rond 2009. Niet geheel toevallig lanceerde EA (de publisher van FIFA) in dat jaar het inmiddels mateloos populaire ‘Ultimate Team’. Bij deze spelmodus kunnen spelers via het behalen van rewards en het kopen van pakketjes hun ideale elftal samenstellen.

Dat bleek een meesterzet, want wist je dat EA in 2020 alleen aan in-game aankopen vanuit Ultimate Team meer dan 1,6 miljard verdiende? Hoewel dit de omzet is uit alle titels van EA waar Ultimate Team gespeeld wordt, kwam het grootste gedeelte vanuit FIFA. In verhouding: de omzet van het gehele bedrijf Konami (de publisher van PES) was in 2021 slechts 1 miljard meer.

PES probeert dit te veranderen middels een rebranding. Vanaf dit jaar is de game te spelen onder de naam eFootball en is het volledige verdienmodel aangepast. eFootball is namelijk free to play, waardoor het toegankelijker wordt dan FIFA.

Een interessante stap, waarbij ik mijn twijfels heb of het kans van slagen heeft. Voor de markt hoop ik dat de gigant weer serieus wordt uitgedaagd. Door de monopoliepositie van FIFA, heb ik sterk het idee dat EA niet genoeg luistert naar de wensen van de community. Mocht dit door een toenemende druk vanuit eFootball wel gebeuren, dan wordt de consument uiteindelijk de grote winnaar. Maar tot nu toe blijven wij nog steeds bij het organiseren van een FIFA toernooi. 😎

Deel dit bericht:

onze nieuwsbrief

Ontvang updates over de industrie en weplay esports

Meer nieuws